Marie Louise van der Sande

Bestuurslid met thema's Circulaire Economie en Energietransitie
Bedrijf: BMC
E-mailadres: mlsmanagement@kpnmail.nl
Lid sinds: Januari 2019

‘Wij helpen MKB-ondernemers bij de voorbereiding op de economie van de toekomst’

Wat kan je vertellen over jouw achtergrond als ondernemer?

Van oorsprong ben ik antropoloog, organisatie- en bestuurskundige. Sinds 1989 ondernemer. Samen met mijn partner was ik oprichter/directeur van FirmXperts (voorheen Milcura Bedrijfsadvisering). Vanuit dit middelgrote adviesbureau assisteerden we door heel Nederland productiebedrijven op het gebied van procesverbetering en kwaliteit-, arbo-, milieu- en veiligheidsmanagement. Ons motto: handen uit de mouwen; niet alleen adviseren, maar ook realiseren. Tegenwoordig vallen veel van deze onderwerpen samen onder de noemers Circulaire economie en Energietransitie.

De oprichting was 33 jaar geleden. Dan waren jullie er vroeg bij…

Klopt. Mijn man en ik zijn kinderen van de jaren ’70 en het rapport van de Club van Rome in 1972 over de grenzen aan de groei was voor ons een ware eyeopener. De alarmbel die het Brundland-rapport “Our Common Future” (1987) luidde, bracht ons aan het denken over wat wij zélf zouden kunnen bijdragen. In tegenstelling tot veel generatiegenoten in die tijd, vonden we wel dat veranderingen een bedrijfseconomische basis moesten hebben. Vanuit die visie hebben we tot 2013 met bedrijven samengewerkt om hun klanten voorop te stellen zonder verspilling van mensen, machines en materialen. Na enkele tussenstops ben ik in 2021 als managing consultant Economie- en Energietransitie aan de slag gegaan bij adviesbureau BMC. Daar voer ik nu opdrachten uit van overheden om samen met ondernemers en maatschappelijke organisaties te werken aan een gezonde, toekomstbestendige economie.

Waarom ben je in 2019 bestuurslid bij MKB-Nederland Regio Zwolle geworden?

Omdat ik me met hart en ziel in wil zetten voor de MKB-bedrijven in onze regio. Ik weet hoeveel er op de ondernemers afkomt als het gaat om de energietransitie en de circulaire economie. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat ondernemers niet het probleem zijn, maar vanuit hun denkkracht, inventiviteit en innovatiekracht juist bij kunnen dragen aan de oplossing. Ik voel me echt vereerd dat ik met mijn kennis, ervaring en netwerk hun belangen mag en kan behartigen.

Zijn er in de afgelopen periode stappen gezet waar je blij mee bent?

Absoluut! Dankzij de Regio Deal is in Regio Zwolle bijvoorbeeld het Living Lab Circulaire Economie opgericht, waar ondernemers mee kunnen werken aan inspirerende voorbeeldprojecten op het gebied van circulaire economie. Via de voorbeeldprojecten krijgen ondernemers die nog niet weten wat het allemaal inhoudt informatie, tips en ideeën aangereikt om zelf ook stappen te zetten op circulair gebied. Daarnaast ben ik heel blij met de komst van de website. Hier kunnen MKB-ondernemers alle mogelijke vragen stellen en hun kennis over de circulaire economie bijspijkeren.

En zijn er resultaten behaald waar je persoonlijk trots op bent?

Nou en of! Als MKB-Nederland Regio Zwolle hebben we in 2021, samen met VNO NCW en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, een Circulaire Marktdag Ondernemen georganiseerd. Hier gingen bedrijven en overheden met elkaar in gesprek over de wijze waarop circulaire aanbestedingen de transitie naar de nieuwe economie kunnen versnellen. Dat was een heel succesvolle bijeenkomst, die in december van dit jaar wordt herhaald. Daarnaast denken en praten we mee over de impact van de Regionale Energiestrategie (RES) op de MKB-maakbedrijven in onze regio. En samen met het Lectoraat Energietransitie bij Windesheim kijken we hoe bedrijventerreinen in onze regio stappen kunnen zetten op het gebied van klimaatadaptatie, circulaire economie en energietransitie. Uiteindelijk vormen al deze initiatieven prachtige aanjagers om ervoor te zorgen dat onze MKB-bedrijven de stap kunnen zetten richting de economie van de toekomst.

Nevenfuncties:

  • Stuurgroep Living Lab Circulaire Economie
  • Raad van Advies Lectoraat Kunststoftechnologie Hogeschool Windesheim
  • Klankbord lectoraat energietransitie Hogeschool Windesheim
  • Jury Circulair Ondernemen Award Regio

Maak een afspraak met MKB-Nederland Regio Zwolle

Wil je eerst een gesprek met ons, voordat je besluit om lid te worden? Dat kan! Maak via de CONTACT-button een vrijblijvende afspraak, zodat we de voordelen van het lidmaatschap mondeling kunnen onderbouwen en eventuele vragen van jouw kant kunnen beantwoorden.

CONTACT

De voordelen van een partnerschap

Als MKB-ondernemer heb je naast het lidmaatschap ook de mogelijkheid om partner van MKB-Nederland Regio Zwolle te worden. Dit partnerschap biedt je extra tools om jouw bedrijf nóg beter te profileren, waarbij wij samen met jou een maatwerkpropositie ontwikkelen. Benieuwd naar wat dit voor jou kan betekenen? Maak dan een persoonlijke afspraak om de mogelijkheden voor een partnerschap te bespreken. Je kunt ons bereiken via telefoonnummer 038 - 30 33 049.

CONTACT

Ben jij klaar om te netwerken?

Word lid van MKB-Nederland Regio Zwolle en maak deel uit van een netwerk van ruim 220 MKB-ondernemers die in alle mogelijke branches actief zijn binnen onze regio. Wij behartigen niet alleen jouw belangen via een politieke lobby, we organiseren jaarlijks ook diverse bijeenkomsten waar jij als lid bij aanwezig kan zijn. Deze netwerkbijeenkomsten zijn zowel groot- als kleinschalig, maar altijd sterk inhoudelijk, laagdrempelig én inspirerend!