‘Ik wil een boost geven aan de innovaties en internationalisering in onze regio’
Wie is Ronald de ondernemer?
Ik ben een ondernemer uit Hattem die niet stil kan zitten; noem het een gezonde dosis “ondernemersonrust”. Ik zie altijd kansen en wil ze ook grijpen. Daarom ben ik bijvoorbeeld in 2017 in de onderneming Floorganise gestapt. Ons bedrijf ontwikkelt en implementeert digitale procesinnovaties waarmee scheepsbouwers wereldwijd productiever en efficiënter kunnen werken.
Kan je een voorbeeld geven van jullie corebusiness?
Jazeker. Het bouwen van een superjacht of een vrachtschip kost enorm veel handwerk, vaak wel een paar honderdduizend manuren. Daardoor wordt de bouw ook heel duur. Ons team van 15 medewerkers bestaat enerzijds uit scheepsbouwers die weten hoe je een schip moet bouwen en anderzijds uit software-engineers die gespecialiseerd zijn in IT-toepassingen. Samen kijken ze hoe het productie- en logistieke proces in de maritieme maakindustrie efficiënter kan worden ingericht. Op die manier kunnen onze opdrachtgevers uit Europa en Noord-Amerika weer concurreren met de scheepsbouwers in Azië.
Waarom besloot je in 2018 om bestuurslid te worden?
Omdat ik zelf ervaar hoe hard overheid, onderwijs en ondernemers elkaar nodig hebben om onze economische doelstellingen te halen en onze opgaven te realiseren. Daar wil ik graag een bijdrage aan leveren. Door vanuit mijn kennis en ervaring mee te praten en te denken. En door er als bestuur van MKB-Nederland Regio Zwolle voor te zorgen dat we een professioneel klankbord zijn voor gemeenten, de provincie Overijssel en natuurlijk de MKB-ondernemers in onze regio. Omdat ik met mijn bedrijf Floorganise continu met de thema’s Innovatie en Internationalisering te maken heb, lag het voor de hand dat ik deze portefeuilles onder mijn hoede nam.
Je bent nu ruim 3 jaar bestuurslid, waar ligt inmiddels je focus?
Ik wil er graag voor zorgen dat we als regio een tandje bijschakelen op het gebied van Innovatie en Internationalisering. Ik zie dat de intenties en de benodigde voorzieningen en infrastructuur er zijn, maar vaak ontbreekt het aan concreet beleid. Daarom is het belangrijk dat we als MKB-Nederland Regio Zwolle met de juiste partijen aan tafel komen te zitten, om samen dit beleid vorm te geven.
Wat heeft de gemiddelde MKB-ondernemer in Regio Zwolle daar concreet aan?
Nou, bijvoorbeeld dat hij door die samenwerking precies komt te weten waar hij met zijn specifieke vragen over Innovaties en Internationalisering terecht kan op gemeentelijk, regionaal en provinciaal niveau. Neem bijvoorbeeld de vragen rondom de Brexit, reshoring, de Corona-OverbruggingsLening (COL) of het programma GO4EXPORT omtrent internationalisering voor Gelderse en Overijsselse bedrijven. Als we ervoor zorgen dat ondernemers exact weten waar ze het antwoord op hun vragen kunnen vinden, wordt het voor hen veel makkelijker om meters te maken. Net als dat de politiek meters kan maken als ze de vragen van ondernemers beter begrijpen. Dát is in mijn ogen uiteindelijk de taak van MKB-Nederland Regio Zwolle.
Nevenfuncties:
- Lid algemeen bestuur van het NMT (Netherlands Maritime Technology)