Ronald Knoll

Bestuurslid met thema Regionale verbinding
Bedrijf: Raeth B.V.
E-mailadres: ronald@raeth.nl
Lid sinds: Juli 2020

‘Als “regiofiel” vind ik het mooi om MKB-ondernemers in Regio Zwolle verder te helpen’

Het is belangrijk dat de MKB-ondernemers in Regio Zwolle nadrukkelijk gezien en gehoord worden. Dat we als relevant worden ervaren en dat we aan de juiste tafels zitten waar het beleid voor relevante thema’s wordt opgesteld. Of het nu gaat om het personeelstekort, de oorlog in Oekraïne, de coronacrisis, de stikstofdiscussie, bouwvergunningen, bereikbaarheid in de regio of duurzaamheid. Daarom is het van groot belang dat we regionaal in verbinding staan met betrokken stakeholders en goed zichtbaar zijn in de regio.

Hoe omschrijf jij jezelf als ondernemer?

Ik denk dat mijn enthousiasme echt kenmerkend voor mij is. Vanuit Rabobank, Rabobank International en ING was ik jarenlang financieel adviseur voor grootzakelijke organisaties en familiebedrijven. Wat bijna niemand weet, is dat ik daarnaast ook jarenlang een eenmansbedrijfje heb gehad van waaruit ik ondernemers advies gaf over financieringen. Dat enthousiasme zie je vooral bij me terug als een ondernemer met een goed idee naar mij toe komt. Of het nu gaat om een grote investering om te kunnen groeien, een fusie of een bedrijfsovername. Als ik kansen voor die ondernemer zie, zet ik me 100 procent in om anderen ook te overtuigen en hem zo verder te helpen.

Wat kan je vertellen over jouw huidige werkzaamheden?

Sinds kort ben ik, samen met drie oud-collega’s, oprichter van en partner bij Raeth. We adviseren ondernemers en ondernemingen op belangrijke kruispunten. Zo bieden we begeleiding en advisering bij de aan- en verkoop van bedrijven, (complexe) financieringsaanvragen of spronginvesteringen, de keuze voor een (nieuwe) bank en diverse andere thema’s zoals bijvoorbeeld een pre-exit. Daarnaast helpen we bedrijven en ondernemers met het finetunen van hun businessstrategie. Dit alles betekent dat ik zelf nu ook mkb-ondernemer ben geworden.

Waarom besloot je in 2020 om bestuurslid te worden?

Omdat ik een echte “regiofiel” ben. Ik vind dat we in een prachtige regio wonen werken en realiseer me dat het mkb de grote motor achter deze samenleving is. Daarom wil ik een bijdrage leveren, zodat deze ondernemersgroep gehoord wordt. En omdat ik vanuit mijn voorgaande functies en rollen in allerlei netwerken rondliep en nog steeds rondloop, vroeg het bestuur me of ik de portefeuille Regionale Verbinding wilde oppakken.

Je bent nu ruim 2 jaar bestuurslid, waar ligt inmiddels je focus?

De portefeuille Regionale Verbinding is vrij breed. Zo zoek ik de verbinding met MKB-ondernemers, de 22 gemeenten in Regio Zwolle, industriekringen en ondernemersverenigingen, maar ook met het ambassadeursnetwerk dat we vanuit MKB-Nederland Regio Zwolle hebben opgezet. Per gemeente is een ambassadeur aangesteld die als ondernemer van nature weet wat er in zijn of haar gemeente speelt en waar MKB-ondernemers behoefte aan hebben. Hierdoor kunnen deze ambassadeurs als klankbord fungeren. Voor ons als bestuur, maar ook voor de gemeenten waarin ze als ondernemer gevestigd zijn.

Wat heeft de gemiddelde mkb-ondernemer in Regio Zwolle aan Regionale Verbinding?

Dat kan ik het best uitleggen aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Recentelijk kregen we van ondernemers uit een bepaalde gemeente te horen dat ze nauwelijks in verbinding stonden met de burgemeester en wethouders, waardoor ze niet werden gehoord en hun belangen niet optimaal werden behartigd. Daarom heb ik samen met bestuurslid Lisa Heethaar tijdens twee bijeenkomsten als spreekwoordelijke Haarlemmerolie opgetreden, waardoor beide partijen nu weer op een plezierige wijze met elkaar in gesprek zijn. In zo’n geval kun je zeker spreken van een win-winsituatie.

Doelstellingen 2022:

Regionale Verbinding maak je het snelst als je elkaar tijdens fysieke bijeenkomsten ziet en ontmoet. Daarom zijn we als bestuursleden bij de nodige netwerken aanwezig en gaan we in 2022 ook zelf diverse events organiseren. Voor onze ambassadeurs bijvoorbeeld, zodat zij ons bij kunnen praten over de belangrijke zaken die in hun gemeente spelen, zodat we daarop in kunnen spelen. Op 18 november vindt het Ondernemersgala plaats, waar ondernemers elkaar kunnen ontmoeten. En we zullen samen met onze partners themabijeenkomsten organiseren die tot doel hebben om onderling kennis over belangrijke thema’s uit te wisselen. Die kracht van samenwerken begint met het verbinden van verschillende partijen in Regio Zwolle.

Nevenfuncties:

  • Sociaal Economische Raad Overijssel
  • RvC Vechtdal Wonen
  • Werkveld Advies Commissie Windesheim BMR
  • Bestuurslid Stichting Regio Zwolle Congres en Stichting-Metropool Regio Zwolle

Maak een afspraak met MKB-Nederland Regio Zwolle

Wil je eerst een gesprek met ons, voordat je besluit om lid te worden? Dat kan! Maak via de CONTACT-button een vrijblijvende afspraak, zodat we de voordelen van het lidmaatschap mondeling kunnen onderbouwen en eventuele vragen van jouw kant kunnen beantwoorden.

CONTACT

De voordelen van een partnerschap

Als MKB-ondernemer heb je naast het lidmaatschap ook de mogelijkheid om partner van MKB-Nederland Regio Zwolle te worden. Dit partnerschap biedt je extra tools om jouw bedrijf nóg beter te profileren, waarbij wij samen met jou een maatwerkpropositie ontwikkelen. Benieuwd naar wat dit voor jou kan betekenen? Maak dan een persoonlijke afspraak om de mogelijkheden voor een partnerschap te bespreken. Je kunt ons bereiken via telefoonnummer 038 - 30 33 049.

CONTACT

Ben jij klaar om te netwerken?

Word lid van MKB-Nederland Regio Zwolle en maak deel uit van een netwerk van ruim 220 MKB-ondernemers die in alle mogelijke branches actief zijn binnen onze regio. Wij behartigen niet alleen jouw belangen via een politieke lobby, we organiseren jaarlijks ook diverse bijeenkomsten waar jij als lid bij aanwezig kan zijn. Deze netwerkbijeenkomsten zijn zowel groot- als kleinschalig, maar altijd sterk inhoudelijk, laagdrempelig én inspirerend!