De regio in de (zorgwekkende) wereldeconomie

Geplaatst op 27-10-2022

De Regio Zwolle denkt na over haar agenda richting 2024-2028 en wij als MKB-bestuur mogen meedenken. Maar 2024 is nog ver weg. En de wereld verandert snel. Dit schuurt. Plannen maken voor de verre toekomst terwijl alles snel verandert. Hoe staat het met de actualiteit en de urgentie? De wereld staat in de fik. Dit is het moment om creatief te zijn. Om regels aan te passen aan de actualiteit. Voor deze actuele impact deelden wij recent een artikel. Centraal hierin stond wat je als ondernemer kunt doen voor je bedrijf en je werknemers. Als MKB-bestuur bepleiten we echter wel een bredere blik. Als Regio moeten we bewustzijn van de wereld om ons heen.

Er heerst grote rivaliteit op de wereldmarkt. Nederland is klein en open dus bewegen we volop mee. Recent kwam de spanning tussen Amerika en China in een stroomversnelling. Biden verbiedt levering of kennisuitwisseling van de modernste chips met China. Bedrijven of personen die toch kennis of chips leveren worden uitgesloten van opdrachten uit de VS. De oorlog in Oekraïne raakt ons ook. Feitelijk zijn we in een (economische) oorlog met Rusland. De gevolgen voor energieprijzen kennen we allemaal. We hebben decennia van groei achter ons mede door goedkope energie uit Rusland. Duitsland en Nederland werden er rijk door. China werd de werkplaats van de wereld en de Coronacrisis liet ons zien hoe afhankelijk we hierdoor zijn. Veiligheid deden we tot voor kort niet meer aan. Dertig jaar bezuinigen op defensie maakt ons afhankelijk en kwetsbaar. De Amerikanen pakken ook vandaag nog de rekening op voor onze veiligheid. Die tijd is een keer voorbij.

We ontwaken te langzaam uit het oude veilige wereldbeeld en negeren de systeemrivaliteit die we met China hebben. Het westen verkoopt nog steeds haar belangrijke assets aan Chinese staatsbedrijven. Denk aan de haven in Hamburg. Olaf Scholz zou akkoord geven op een gedeeltelijke verkoop van de Hamburgse haven aan een groep Chinese investeerders. Denk maar niet dat er omgekeerd strategische assets in China te koop zijn. De wereld vandaag is niet meer wat deze was. En daar moeten we ons op aanpassen. Zeker ook onze regio en onze MKB-bedrijven. Aangezien veel bedrijven direct blootgesteld zijn aan de wereldmarkt waarop ze concurreren. Ook al zitten ze in Zwolle, Kampen of Raalte. Denk maar eens aan de maakbedrijven die beconcurreerd worden door Chinese leveranciers die met Chinese overheidssteun onder kostprijs leveren.  

Als antwoord op deze ontwikkelingen heeft Brussel het over strategische autonomie. Dit zijn mooie perspectieven waarvoor nu concrete stappen nodig zijn. Europese lidstaten versterken hun defensie en willen investeren. In materialen, wapens en systemen. Maar wie gaat dit produceren? Veel Nederlandse maakbedrijven hebben productiecapaciteit opgeofferd om te overleven. Zo is Marinebouw niet meer mogelijk in Nederland vanwege de hoge kostprijs van onze scheepswerven.

Hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt. Hier ligt een kans voor de Regio Zwolle. Want veel ondernemers zijn bevlogen om weer in Nederland te investeren. Ze desinvesteren in China en halen productie terug. Maar waar gaan zij zich vestigen? Hoe leiden we hen naar onze regio? Hoe zorgen we ervoor dat de kracht van startups wordt benut en dat kansrijke initiatieven slagen? Hoe maken we onze maakbedrijven slimmer en efficiënter. Hoe beschermen we dat wat kwetsbaar en strategisch is.  Daar gaat het over in dit tijdsgewricht. Het beleid van overheden bevat de juiste analyses. Toch zien we het in de praktijk niet bij elkaar komen en laten we een uniek maakbedrijf als Aldell failliet gaan aan hoge gasprijzen. Regio Zwolle en de ambities voor de vierde economische topregio van Nederland. Wat betekent deze opgave eigenlijk in het tijdsgewricht van nu?

Ronald de Vries

Bestuurslid Internationalisering MKB-Nederland Regio Zwolle

DGA Floorganise

Ben jij klaar om te netwerken?

Word lid van MKB-Nederland Regio Zwolle en maak deel uit van een netwerk van ruim 220 MKB-ondernemers die in alle mogelijke branches actief zijn binnen onze regio. Wij behartigen niet alleen jouw belangen via een politieke lobby, we organiseren jaarlijks ook diverse bijeenkomsten waar jij als lid bij aanwezig kan zijn. Deze netwerkbijeenkomsten zijn zowel groot- als kleinschalig, maar altijd sterk inhoudelijk, laagdrempelig én inspirerend!