Column Jelle Weever: GEEN ZORGEN OM DE DAG VAN MORGEN!?

Geplaatst op 22-07-2022

Voor mijn gevoel zitten we in een Twilight Zone. Enkele groepen ondernemers of bevolkingsgroepen daargelaten, consumeren en ondernemen we nog vanuit de extreme welvaart zoals die de afgelopen jaren ontstaan is. Geld kostte niets en er is een overvloed aan werk of handel.


De realiteit is dat er sprake is van extreme inflatie, er onzekerheid is over de wereldvrede, stikstof ons land in de greep houdt en lage rentes verleden tijd zijn. Zorgwekkend is ook het verdwijnen van de vrijheid van meningsuiting en dat we mensen massaal veroordelen nog voordat er een gerechtelijk oordeel is. We slaan door in een afrekencultuur en je bent als publiek figuur genoodzaakt zelfcensuur toe te passen.


Over de economie. Is die ziek? Analisten zijn het niet eens of we door een korte dip gaan, of dat een langere tijd van laagconjunctuur aanstaande is. Martin Visser schreef in de Telegraaf dat waarschijnlijk in iedere kamer van het ministerie het tegeltje hangt met de tekst: “Geen zorgen over de dag van morgen”. Ik maak me wel zorgen en hoop dat die urgentie ook gevoeld wordt bij ondernemers en bestuurders. Gedurende de coronacrisis was er geen plan. Wat is nu het plan?


Begin maart presenteerde het CPB haar ramingen waarbij ze aangaf dat de economie – ondanks de oorlog in Oekraïne – goed blijft draaien. Dit jaar zal er een koopkrachtdaling zijn van 3%, maar deze zou in 2023 weer flink in de plus moeten komen. In het sombere scenario stijgen de prijzen flink, komt de inflatie uit op bijna 8% en in 2023 op bijna 4%. Dat zal zich laten voelen met een koopkrachtdaling van ruim 5% en consumenten houden de hand op de knip. Daar kun je dus alle kanten mee op. Voor mij is duidelijk dat ondernemers worden geconfronteerd met enorme kostenstijgingen, gecombineerd met een kopersstaking. Dat effect sluimert door naar werknemers. Banen worden onzeker en maatschappelijke uitgaven door ondernemers worden verlaagd.


Na de gemeenteraadsverkiezingen wordt er gewerkt aan het smeden van collegeakkoorden. Ik hoop dat daar een tweesporen beleid gemaakt wordt. Eén dat uitgaat van een tijdelijke dip, een tweede dat uitgaat van een recessie. Ziet men dan mogelijkheden de gemeentelijke lasten voor inwoners en bedrijven te verminderen? Ondernemers doen er verstandig aan een zelfde afweging te maken. Stijgende vaste lasten en lonen, deze kunnen niet achteloos worden doorgerekend naar de klant. Zelf ga ik als ondernemer een zoektocht starten voor het recessie scenario. De bouwsector kent een lange lead time waardoor wij ons niet echt zorgen hoeven te maken tot eind 2023, maar toch.


Ik wens iedereen succes met deze zoektocht. Hang niet het tegeltje aan de muur waarop geschreven staat dat je geen zorgen moet hebben om de dag van morgen. Ondernemers moeten lenig zijn en een plan hebben.

Jelle Weever

Ben jij klaar om te netwerken?

Word lid van MKB-Nederland Regio Zwolle en maak deel uit van een netwerk van ruim 220 MKB-ondernemers die in alle mogelijke branches actief zijn binnen onze regio. Wij behartigen niet alleen jouw belangen via een politieke lobby, we organiseren jaarlijks ook diverse bijeenkomsten waar jij als lid bij aanwezig kan zijn. Deze netwerkbijeenkomsten zijn zowel groot- als kleinschalig, maar altijd sterk inhoudelijk, laagdrempelig én inspirerend!