MET 150 OVER EEN 30KM WEG
Dit is voor mij de metafoor voor hoe we nu gebruik maken van ons energienet. We geven vol gas op infrastructuur die daar niet geschikt voor is. Minister Jetten presenteerde afgelopen woensdag een landelijk actieplan om met slimme maatregelen noodverbanden te leggen. We zijn blij dat hier aandacht voor is, want daar ligt een kans voor de bestuurlijke Regio Zwolle.
Als alle Nederlanders en bedrijven morgen massaal gaan elektrificeren, is er een enorm probleem. Jetten wil met alle provincies, netbeheerders, en marktpartijen veel sneller netuitbreidingen afdwingen om verstoppingen of blokkades op het energienet te voorkomen.
De Regio moet regie nemen voor een centrale aanpak. Er is een Regionale overlegtafel Energie. Deze zou een meer sturende en aanjagende functie moeten vervullen. Er zijn samen met de markt legio kansen te verzinnen. Een aantal quick wins die mij zo te binnen schieten noem ik graag.
Een eerste quick win is de werkelijke netcapaciteit. Dit is een ingewikkeld thema, netcapaciteit wordt bepaald door werkelijk en fictief gebruik. Netbeheerders moeten afgegeven capaciteit garanderen. Tijdens een gesprek dat wij als MKB met een netbeheerder voerden, werd het afschalen van overcapaciteit bij bedrijven genoemd. Bedrijven geven capaciteit niet zomaar weg, maar een oplossing kan er in liggen dat een bedrijf zijn rechten behoudt, maar wel steeds periodiek moet aangeven hoeveel ze van haar capaciteit nodig heeft. De Regio Zwolle kan hier een test-case voor zijn. Ga als Regio dus intensieve gesprekken aan met de grootverbruikers.
Versnellen is lastig vanwege vergunning capaciteit. Daar ligt een kans voor de Regio Zwolle. Maak een centrale fastlane voor deze vergunningsaanvragen. Enkele gemeenten doen dit al.
U gelooft het misschien niet, maar in veel gemeenten (zoals Kampen en Zwolle) is het in de binnensteden verboden zonnepanelen op daken te leggen. Dat moet per direct aangepast worden.
Verder is bij wet verboden om overcapaciteit zomaar te verkopen aan je buurman. Daar heb je allerlei ingewikkelde vergunningen voor nodig. De Regio Zwolle staat op ‘rood’ voor teruglevering. Een klant van ons in Kampen ondervond dat recent nog. Teruglevering brengt financieel weinig op en belast het net enorm. Door dit toe te staan bespaart de buurman geld, kan ze over meer capaciteit beschikken, ontvangt de verkoper meer voor zijn stroom, wordt het net ontlast, ontstaat er dus netcapaciteit voor andere bedrijven en het is een enorme prikkel voor bedrijven of huishoudens om de maximale beschikbare ruimte op daken te gebruiken voor zonnepanelen. Ook kan dit natuurlijk op bedrijventerreinniveau geregeld worden. Maar dat is complexer en langduriger.
Zo zijn er in de markt vast nog veel meer goede ideeën. Op de lange termijn zal er een strategie moeten komen voor opslag van stroom in waterstof of batterijen. Dus Regio Zwolle: aan de slag!
Jelle Weever
DGA Weever Bouw B.V.
Voorzitter MKB-Nederland Regio Zwolle