Column van Jelle Weever
Recente ontwikkelingen rondom de opvang van arbeidsmigranten en de druk op de regionale economie nopen ons tot een kritische heroverweging van onze strategieën. Het artikel ‘Geen bed, geen business’ in Binnenlands Bestuur legt pijnlijk bloot hoe het tekort aan huisvesting voor arbeidsmigranten niet alleen een sociaal probleem is, maar ook de bedrijfsvoering van vele makers in onze regio direct raakt.
We staan op een kruispunt waar sociaal beleid en economische noodzaak elkaar ontmoeten. Zonder voldoende bedden of oplossingen voor de hoeveelheid benodigde arbeidsmigranten kunnen we niet spreken van een gezonde business voor sectoren die afhankelijk zijn van deze arbeidskrachten. Maar de gevolgen reiken verder. Zonder deze arbeidsmigranten verliezen we niet alleen personeel, maar ook de broodnodige veerkracht in onze regionale economie.
Ik begrijp de zorgen van onze ondernemers als geen ander. Het is simpel: zonder voldoende arbeidskrachten stagneert de business nu. Toch mogen we niet langer alleen naar tijdelijke oplossingen zoeken, zoals het verbeteren van de huisvesting voor arbeidsmigranten. De problemen zijn structureel en vereisen een structurele aanpak. De bal ligt niet enkel bij ons als ondernemers; de overheid heeft een cruciale rol te spelen in deze transitie.
Het helpt als de overheid ondernemers ondersteunt bij de omslag naar automatisering. Door robots en andere vormen van automatisering in te zetten, kunnen we de afhankelijkheid van arbeidsmigranten verminderen. Dit is niet alleen goed voor de productiviteit en robuustheid van onze regio, maar lost ook diverse maatschappelijke problemen op die samenhangen met grootschalige migratie. Minder migranten betekent minder druk op de sociale woningmarkt, minder integratieproblemen, en een betere balans op de arbeidsmarkt.
Een versnelde overgang naar automatisering gaat niet vanzelf. Het vergt investeringen, niet alleen in technologie maar ook in scholing en bewustwording onder ondernemers. Hier ligt een taak voor de overheid. Het MKB, de ruggengraat van onze economie, heeft vaak niet de financiële middelen om deze omslag op eigen kracht te maken. De overheid zou daarom moeten optreden als financieringspartner, bijvoorbeeld door middel van garantstellingen richting banken.
Bewustwording is essentieel. Veel ondernemers zijn zich niet volledig bewust van de mogelijkheden die automatisering biedt of schrikken terug voor de initiële kosten. Hier komt de regio Zwolle wat mij betreft in beeld. Met de ondernemersdienstverlening, die in 2025 van start gaat, kunnen we als regio een voortrekkersrol spelen in het voorlichten en begeleiden van ondernemers bij deze transitie. Dit is niet alleen een kwestie van informatie verstrekken, maar ook van praktische ondersteuning bij het implementeren van nieuwe technologieën.
Door samen te werken – ondernemers, overheid en regionale instanties – kunnen we de regio Zwolle versterken, klaarstomen voor de toekomst, en een voorbeeld laten zijn voor Nederland. Dit is geen toekomstmuziek; dit is een noodzakelijke stap om te zorgen dat we de uitdagingen van morgen aankunnen.
Jelle Weever
Voorzitter MKB-Nederland Regio Zwolle
DGA Weever Bedrijven