Een gezond en veilig bedrijf met de Risico-inventarisatie en -evaluatie

Geplaatst op 20-03-2025

Bijdrage van ArboNed

Als ondernemer weet u hoe belangrijk het is om uw medewerkers gezond en veilig aan het werk te houden. Langdurige uitval kan grote gevolgen hebben voor uw medewerkers en de continuïteit van uw bedrijf. De basis voor een gezond en veilig bedrijf is de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Het is essentieel om deze actueel te houden. Maar hoe doet u dat?

Wat is een RI&E?

De RI&E draait om het in kaart brengen van de arbeidsrisico’s in uw bedrijf. Sommige risico’s zijn duidelijk, zoals werken met gevaarlijke stoffen of het tillen van zware spullen. Andere risico’s zijn minder zichtbaar, zoals werkdruk, stress of discriminatie. Door deze risico’s aan te pakken, kunt u ongevallen, gezondheidsklachten en verzuim voorkomen.

5 tips voor een actuele RI&E

Arbeidsrisico’s kunnen veranderen, dus het is belangrijk om uw RI&E en Plan van aanpak up-to-date te houden. Maak hierbij slim gebruik van de 5 tips van ArboNed:

  1. Continu actualiseren
    Vanuit goed werkgeverschap is het verstandig om uw RI&E en het Plan van aanpak voortdurend actueel te houden. Dit helpt u om arbeidsrisico’s gestructureerd aan te pakken en de kans op gezondheidsklachten en ongevallen te beperken. ArboNed raadt u aan om uw RI&E minstens iedere vier jaar tegen het licht te houden.
  2. Direct aanpassen bij veranderende interne factoren
    Bij belangrijke veranderingen in uw bedrijf bent u wettelijk verplicht om uw RI&E en het Plan van aanpak direct aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan een verbouwing of als werkzaamheden veranderen.
  3. Houd veranderende externe factoren in de gaten
    Kijk niet alleen naar factoren binnen uw bedrijf, maar ook daarbuiten. Is er nieuwe wetgeving van toepassing op uw bedrijf? Dan bent u ook verplicht om uw RI&E daarop aan te passen.
  4. Evalueer het Plan van aanpak regelmatig
    Het Plan van aanpak is de basis voor de aanpak van arbeidsrisico’s in uw bedrijf. Daarom is het belangrijk om dit plan vaker te evalueren dan de RI&E zelf. Ga bijvoorbeeld na of afspraken zijn nagekomen en beoordeel of de maatregelen het gewenste effect hebben. Maar kijk ook kritisch naar oorzaken van ongevallen of verzuim. Misschien geeft dit nieuwe inzichten en moet u nieuwe maatregelen invoeren. Neem deze aanpassingen op in uw Plan van aanpak.
  5. Houd de preventiemedewerker op de hoogte
    De preventiemedewerker is in uw bedrijf betrokken bij het opstellen van de RI&E. Als deze medewerker op de hoogte is van belangrijke veranderingen, zoals een verbouwing, dan kan hij direct het Plan van aanpak erop aanpassen. Zo voorkomt uw bedrijf nieuwe arbeidsrisico’s.

Hulp nodig bij de actualisatie van uw RI&E?

Schakel dan eenvoudig de professionals van ArboNed in voor ondersteuning.

Ben jij klaar om te netwerken?

Word lid van MKB-Nederland Regio Zwolle en maak deel uit van een netwerk van ruim 220 MKB-ondernemers die in alle mogelijke branches actief zijn binnen onze regio. Wij behartigen niet alleen jouw belangen via een politieke lobby, we organiseren jaarlijks ook diverse bijeenkomsten waar jij als lid bij aanwezig kan zijn. Deze netwerkbijeenkomsten zijn zowel groot- als kleinschalig, maar altijd sterk inhoudelijk, laagdrempelig én inspirerend!