Kans op een creatieve challenge voor het MKB

Geplaatst op 09-05-2023

Bijdrage van de Provincie Overijssel

Het is de tijd van ‘wicked problems’: Complexe en taaie maatschappelijke opgaven die niet eenvoudig op te lossen zijn. Zoals het bestrijden van eenzaamheid, duurzaamheid, het tegengaan van klimaatverandering, het versterken van gemeenschappen of het helpen van burgers om meer regie te pakken.

Maatschappelijke vraagstukken en creatieve denkkracht
Als provincie Overijssel hebben wij de afgelopen twee jaar ervaren dat samenwerken met creatieve makers leidt tot nieuwe inzichten en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Voor onze organisatie bedachten creatieve makers oplossingen voor vraagstukken als: hoe maken wij inwoners van Overijssel bewuster van de unieke planten en dieren in Overijssel en hoe vragen wij meer aandacht voor soorten die extra beschermd moeten worden? Hoe kunnen we voor een vitaal platteland verschillende initiatieven verbinden en meer zichtbaar maken? Allemaal vraagstukken waarvoor nieuwe creatieve ideeën zijn bedacht, uitgeprobeerd en nieuwe perspectieven zijn geboden.

Wij werken hierin samen met het MakersPlatform. Dit platform maakt creativiteit toegankelijk voor overheden en bedrijven, door creatieve makers te verbinden aan vraagstukken die om bijzondere oplossingen vragen. Het MakersPlatformheeft inmiddels meer dan 3500 creatieve breinen aan zich verbonden die mee kunnen denken en met out of the box oplossingen kunnen komen. De provincie Overijssel is inmiddels overtuigd van de werking en het belang van denkkracht van creatieve makers en wil dit graag met u delen!

Prijsvraag
Heeft een Overijsselse onderneming of gemeente een maatschappelijk vraagstuk waar extra creatieve denkkracht bij nodig is? De provincie Overijssel organiseert de prijsvraag ‘Unieke oplossingen met Creatieve denkkracht’, waarmee een gemeente of een bedrijf een begeleidingstraject van het MakersPlatform kan winnen (ter waarde van € 7000,–). Wij geven in totaal vijf creatieve challenges weg aan gemeenten en bedrijven in Overijssel!

Welke vraagstukken komen in aanmerking?
Vraagstukken die maatschappelijk relevant zijn en waarvoor geen kant en klare oplossing voor handen is, waarbij oplossingsrichtingen zijn verkend maar niet (voldoende) hebben gewerkt, kunnen ingestuurd worden.

Een aantal voorbeelden van vraagstukken en oplossingen:

Voor meer inspiratie: Home | MakersPlatform

Hoe werkt het?
Heeft uw organisatie interesse in de prijsvraag? Neem dan eerst contact op met Lisan Beune van het MakersPlatform, zij denkt graag met u mee. Stuur een email naar contact@makersplatform.online met vermelding van uw telefoonnummer en Lisan belt u terug.

Het maatschappelijke vraagstuk met bijbehorende motivatie kan ingestuurd worden tot 15 mei 2023 om 17.00 uur. Uit de binnengekomen vraagstukken selecteert een jury de vijf meest geschikte vraagstukken. Uiterlijk 31 mei ontvangt u bericht of uw vraagstuk één van de vijf challenges heeft gewonnen. U kunt hier uw vraagstuk aanmelden: Prijsvraag Unieke Oplossingen door Creatieve Denkkracht – Provincie Overijssel

Ben jij klaar om te netwerken?

Word lid van MKB-Nederland Regio Zwolle en maak deel uit van een netwerk van ruim 220 MKB-ondernemers die in alle mogelijke branches actief zijn binnen onze regio. Wij behartigen niet alleen jouw belangen via een politieke lobby, we organiseren jaarlijks ook diverse bijeenkomsten waar jij als lid bij aanwezig kan zijn. Deze netwerkbijeenkomsten zijn zowel groot- als kleinschalig, maar altijd sterk inhoudelijk, laagdrempelig én inspirerend!