Aangepast wetsvoorstel vastgoedaandelentransacties goede zaak

Geplaatst op 27-06-2023

Bijdrage van MKB-Nederland

Het wetsvoorstel vastgoedaandelentransacties wordt aangepast na serieuze zorgen uit het bedrijfsleven. Dat blijkt uit een nieuwe Kamerbrief van staatssecretaris van Financiën, Marnix van Rij. In een eerder voorstel was het kabinet voornemens om transacties met vastgoed in B.V.’s – waar nu in sommige gevallen geen btw en overdrachtsbelasting hoeft worden te betaald – te belasten met overdrachtsbelasting. Hiermee schoot het kabinet echter haar doel voorbij, omdat het voorstel ook situaties raakte waarbij helemaal geen sprake is van misbruik. Verder leidde het voorstel feitelijk tot dubbele belastingheffing en kende het conceptwetsvoorstel geen overgangsrecht. MKB-Nederland en VNO-NCW hebben het kabinet hier tijdens de internetconsultatie op gewezen en zijn dan ook blij dat het kabinet aangeeft al deze punten aan te pakken.

Belangrijke aanpassingen

Na de internetconsultatie heeft het kabinet aangegeven het wetsvoorstel aan te passen en daarmee de angel de eruit te halen. Zo blijft vastgoed dat gedurende twee jaar na het verkrijgen voor 90% of meer gebruikt wordt voor activiteiten waarbij btw verschuldigd is buiten het voorstel. Ook komt er een speciaal, gematigd overdrachtsbelastingtarief van maximaal vier procent. Verder wordt er een overgangsrecht ingevoerd voor lopende projecten: projecten die vóór 1 januari 2030 zijn vastgelegd in een intentieverklaring worden niet geraakt door de nieuwe regels.  

Werkbaar voorstel

Met de aanpassingen van het kabinet ligt er een werkbaar wetsvoorstel op tafel voor ondernemers. Op Prinsjesdag 2023 wordt het wetsvoorstel openbaar als onderdeel van het Belastingplan en de voorgenomen inwerkingtreding van het voorstel is op 1 januari 2025.

Ben jij klaar om te netwerken?

Word lid van MKB-Nederland Regio Zwolle en maak deel uit van een netwerk van ruim 220 MKB-ondernemers die in alle mogelijke branches actief zijn binnen onze regio. Wij behartigen niet alleen jouw belangen via een politieke lobby, we organiseren jaarlijks ook diverse bijeenkomsten waar jij als lid bij aanwezig kan zijn. Deze netwerkbijeenkomsten zijn zowel groot- als kleinschalig, maar altijd sterk inhoudelijk, laagdrempelig én inspirerend!