CIRCULAIR ONDERNEMEN, PAK DE HANDSCHOEN OP

Geplaatst op 26-01-2024

Binnen ons MKB bestuur maken we ons zorgen of Europa relevant blijft op de schaal van de wereldeconomie. De positie van Europa staat onder druk. Wat mij hoop geeft is dat Europa de afgelopen eeuwen steeds weer heeft laten zien zichzelf te kunnen heruitvinden. Zelfvoorzienend zijn als continent is cruciaal om niet afhankelijk te zijn van de grillen van Amerika, China, het Midden Oosten of Rusland. Deze koers binnen Europa zal niet meer keren. Energie neutraal en ‘materiaal’ neutraal zal naar mijn overtuiging – naast digitalisering – het transitiethema worden in de komende 10 jaar.

Iedere ondernemer kan met dit thema aan de slag. Hierdoor draagt u er niet alleen aan bij dat we de aarde niet uitputten, u pakt ook een voorsprong op uw concurrenten. In de nabije toekomst is het toepassen van hergebruikte grondstoffen of het losmaakbaar zijn van uw producten geen keuze meer, maar een randvoorwaarde om te mogen leveren. Nu kunt u nog experimenteren wat goed voor uw bedrijf werkt. Een circulaire bedrijfsvoering lijkt soms nog ver weg. Bijvoorbeeld omdat nieuw plastic nog goedkoper is dan recyclaat. Kiezen voor circulair kan uw winstgevendheid op de korte termijn verkleinen, maar dat is minder erg dan dat u straks niet meer in staat bent de vraag van de markt te beantwoorden.

Grotere bedrijven zijn vanaf 2024 verplicht informatie te verzamelen over de invloed van duurzaamheidskwesties op hun bedrijf en de impact van hun activiteiten op de mens en het milieu. Dit noemen we de Corporate Sustainability Reporting Directive, ook wel CSRD. Dit gaat verder dan alleen hun eigen bedrijf, ze moeten in hun hele keten kijken. In die zin moet u hier als MKB ondernemer al in mee. Doet u niets, dan is er een gerede kans dat uw klanten afscheid van u gaan nemen. Niet omdat ze u niet aardig vinden, maar omdat ze geen keuze hebben.

Mede geïnspireerd op alle initiatieven in de Regio Zwolle zijn mijn broer Bart en ik samen met Gerwin de Vries uit Kampen het bedrijf Weever Circulair gestart. Wij geloven er in dat door dit thema zo centraal neer te zetten, we een versnelling binnen, maar ook zeker buiten ons bedrijf in de ‘keten’ kunnen bewerkstelligen. Wanneer wij deze handschoen nu niet oppakken gaan we onze marktpositie voor ons sloop-, staal- en bouwbedrijf verliezen.

Ik hoop dat deze column u ook het laatste zetje geeft om echt met dit thema aan de slag te gaan. U hoeft dit niet alleen te doen. U kunt bij MKB-Nederland Regio Zwolle terecht over hoe u dit moet aanpakken. Graag helpen wij u verder in het oerwoud van adviseurs. U kunt ons mailen via info@mkbregiozwolle.nl. Samen met onze partners helpen wij u graag op weg!

Jelle Weever

Voorzitter MKB-Nederland Regio Zwolle.

DGA Weever bedrijven.

Ben jij klaar om te netwerken?

Word lid van MKB-Nederland Regio Zwolle en maak deel uit van een netwerk van ruim 220 MKB-ondernemers die in alle mogelijke branches actief zijn binnen onze regio. Wij behartigen niet alleen jouw belangen via een politieke lobby, we organiseren jaarlijks ook diverse bijeenkomsten waar jij als lid bij aanwezig kan zijn. Deze netwerkbijeenkomsten zijn zowel groot- als kleinschalig, maar altijd sterk inhoudelijk, laagdrempelig én inspirerend!