Column Jelle Weever

Geplaatst op 12-06-2023

TALENTVOLLE STUDENTONDERNEMER(S)

Talent wordt vaak geassocieerd met het HBO en universitaire diploma’s. Maar wist je dat er een groep getalenteerde individuen is die zijn roeping heeft gevonden buiten de muren van de universiteit? Ik heb het over de MBO studentondernemers, de verborgen parels van de Regionale economie. Ook dit jaar wordt er – dankzij het magazine INN Regio Zwolle – op woensdag 14 juni de studentenondernemer van het jaar gekozen, ik heb de eer als MKB frontman in de Regio juryvoorzitter te mogen zijn.

Het MBO was lang een ondergewaardeerde groep als het gaat om het ontdekken en bevorderen van talent. Het werd gezien als lage scholing en/of een tussenstap naar een HBO of universitaire opleiding. Maar deze mindset miskende de mogelijkheden en waardevolle bijdragen die MBO-studenten kunnen leveren.

De MBO Studentondernemer verkiezing is een viering van ondernemerschap en innovatie binnen het MBO. Het is een erkenning van de talenten en successen van jonge mensen die niet alleen hun vak beheersen, maar ook de moed hebben om hun eigen weg te gaan. Of ze slagen is minder belangrijk. Ieder bedrijf heeft ondernemende mensen nodig en dan is de bagage van een eigen bedrijf een groot pluspunt op iemand zijn CV.

Wat maakt deze studentondernemers zo bijzonder? Ten eerste hebben ze een praktische, hands-on benadering van leren. Terwijl universitaire studenten zich vaak richten op abstracte concepten en theoretische kennis, krijgen MBO-studenten de mogelijkheid om hun vaardigheden direct toe te passen in de echte wereld. Dit stelt hen in staat om hun talenten te ontdekken.

Ten tweede leren MBO-studentondernemers veerkrachtig en vastberaden te zijn. Cruciale competenties in het grote mensenleven. Ze worden geconfronteerd met tal van uitdagingen, zoals het balanceren tussen studie en werk, het aantrekken van klanten en het omgaan met financiële beperkingen. Maar in plaats van te bezwijken voor de druk, vinden ze manieren om te groeien en te slagen. Het zijn deze obstakels die hen sterker maken en hen in staat stellen hun talenten verder te ontwikkelen.

De MBO studentondernemers kunnen een rolmodel zijn voor medestudenten. Ze inspireren anderen om hun dromen na te jagen en te geloven in hun eigen capaciteiten. Door hun ondernemerschap tonen ze aan dat talent niet beperkt is tot HBO of academisch geschoolden, maar overal te vinden is, klaar om te worden ontdekt en gekoesterd.

Laten we niet vergeten dat deze jonge ondernemers niet alleen succesvolle bedrijven opbouwen, maar ook banen creëren en de economie stimuleren. Ze zijn een krachtige motor van innovatie en groei. Door hun talent en ondernemingsgeest te waarderen, kunnen wij een omgeving creëren waarin jonge mensen worden aangemoedigd om hun potentieel te benutten en hun eigen pad te volgen.

Jelle Weever
DGA Weever bouw B.V.
Voorzitter MKB-Nederland Regio Zwolle

Ben jij klaar om te netwerken?

Word lid van MKB-Nederland Regio Zwolle en maak deel uit van een netwerk van ruim 220 MKB-ondernemers die in alle mogelijke branches actief zijn binnen onze regio. Wij behartigen niet alleen jouw belangen via een politieke lobby, we organiseren jaarlijks ook diverse bijeenkomsten waar jij als lid bij aanwezig kan zijn. Deze netwerkbijeenkomsten zijn zowel groot- als kleinschalig, maar altijd sterk inhoudelijk, laagdrempelig én inspirerend!