De zero emissiezone in Zwolle komt eraan

Geplaatst op 22-11-2023

Bijdrage van de Gemeente Zwolle

Vanaf 1 januari 2025 komt er een zero emissiezone in Zwolle. Net als in ongeveer 30 andere steden in het land. Vanaf die datum mogen in de Zwolse binnenstad, het gebied binnen de stadsgrachten, ondernemers alleen nog met bestel- en vrachtauto’s op elektriciteit of waterstof in de zero-emissiezone rijden. Of met een vrachtfiets natuurlijk. Zo zorgen we voor een aantrekkelijke en leefbare binnenstad met schone lucht. 

Heeft u klanten in de binnenstad en bezoekt u die met een dieselbus of -vrachtauto, dan heeft de maatregel voor u mogelijk grote gevolgen. Voor uw logistiek en/of financieel. 

De gemeente vindt het belangrijk dat ondernemers in en buiten de binnenstad zich tijdig voorbereiden op de komst van de zone en wil daarbij op verschillende manieren informeren en hulp bieden. 
In deze nieuwsbrief informeert de gemeente Zwolle u over de invoering van de zero emissiezone; wat is het, waarom voeren we het in en wat betekent het voor u? In een volgende nieuwsbrief gaan we in op de mogelijkheden voor ondersteuning, subsidies, probeeracties, regels en ontheffingen. En vervolgens geven we tips welke stappen u kunt nemen om klaar te zijn voor de zero emissiezone.  Nu al meer weten? Kijk hier en/of hier.

Dit wordt de zero emissiezone in Zwolle

Waarom voeren we de zone in?
Dat heeft met het Nederlands Klimaatakkoord te maken. Daarin heeft Nederland met andere landen afgesproken om de totale uitstoot van CO2 te halveren in 2030. Dat is de reden waarom ongeveer 30 steden een zero emissiezone krijgen. Een andere reden is dat Zwolle groeit en daarmee ook de logistieke stromen. Logistiek is heel belangrijk voor het economisch functioneren van de binnenstad. Maar de binnenstad wordt steeds drukker met bestelbussen en vrachtauto’s die goederen en materialen afleveren. Dat is niet goed voor de leefbaarheid, luchtkwaliteit, veiligheid en het verblijfsklimaat. Minder bestelbussen en vrachtauto’s in de binnensteden leidt tot minder opstoppingen, minder parkeerproblemen en een toename van de kwaliteit van leven, wonen en winkelen. 

In de straten en op de pleinen in de binnenstad moet je kunnen doen waar ze voor bedoeld zijn. Wandelend en fietsend naar de leuke winkels, naar de markt, cafés en restaurants. Tegelijkertijd zetten we zo een belangrijke stap voorwaarts in het klimaatbeleid van Zwolle.

Een zero emissiezone voor stadslogistiek is iets anders dan een milieuzone. Een milieuzone is bedoeld om de luchtkwaliteit te verbeteren door oudere dieselvoertuigen te weren en geldt (ook) voor personenauto’s. 

Door de zero emissiezone blijft de binnenstad bereikbaar en werkt Zwolle aan een schoon en veilig stadshart.

Voor wie geldt een zero-emissiezone?
Bestel- of vrachtauto’s die rijden op benzine, diesel, biodiesel of lpg zijn in de zone niet welkom. De exacte voertuigcategorieën zijn N1, N2 en N3. Het gaat om voertuigen die iets af komen leveren bij een winkel of bouwplek of die een dienst verlenen in de zone, zoals door glazenwassers of klusbedrijven. Ook winkeliers en andere bedrijven binnen de zone mogen alleen met een emissievrije bedrijfsauto de zone in en uit.

Met welke bestelbus of vrachtauto mag ik de zero emissiezone in?
In een zero emissiezone bent u welkom met een bestelbus of vrachtauto die emissievrij is. Dat zijn voertuigen die elektrisch zijn aangedreven of rijden op waterstof. Met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, diesel, biodiesel of lpg, mag u de zone dus niet in.

Wat kunt u als ondernemer nu al doen?
U kunt vast kijken naar de mogelijkheden die u hebt. Zo kun u zich erop voorbereiden:

  • Mag uw zakelijke voertuig in 2025 de zero-emissiezone nog in? Controleer je kenteken op kentekencheck.opwegnaarzes.nl
  • Praat erover met andere ondernemers. Hoe pakken zij het aan en zijn er mogelijkheden om een zakelijk voertuig te delen? Elke logistieke stroom vraagt om andere oplossingen. Er is dus maatwerk nodig. Stadslogistiek is een gezamenlijke opgave.
  • Moet u binnenkort een nieuw zakelijk voertuig kopen? Overweeg dan om een elektrisch of op waterstof rijdend voertuig te kopen. Is dit geen optie voor u? Er komen ook steeds meer bedrijven die de bezorging in de zero emissiezones kunnen doen. U geeft dan bijvoorbeeld uw pakket aan een koeriersbedrijf af en zij regelen de bezorging in de gebieden waar uw bus niet in mag. In zogenoemde logistieke hubs kunnen goederen worden gebundeld.

Ben jij klaar om te netwerken?

Word lid van MKB-Nederland Regio Zwolle en maak deel uit van een netwerk van ruim 220 MKB-ondernemers die in alle mogelijke branches actief zijn binnen onze regio. Wij behartigen niet alleen jouw belangen via een politieke lobby, we organiseren jaarlijks ook diverse bijeenkomsten waar jij als lid bij aanwezig kan zijn. Deze netwerkbijeenkomsten zijn zowel groot- als kleinschalig, maar altijd sterk inhoudelijk, laagdrempelig én inspirerend!