Eerste praktijkverklaring van Deltion College uitgereikt aan Ainalem Biniam

Geplaatst op 07-08-2023

Bedrijge van het Deltion College

Trots toont Ainalem Biniam de praktijkverklaring Fietstechnicus die hij ondertekend heeft. Een aantal maanden heeft hij een maatwerkprogramma van het Deltion College gevolgd bij erkend leerbedrijf KokkieBikes. Hij is de eerste die een praktijkverklaring van Deltion uitgereikt krijgt.

Ainalem is in 1990 in Eritrea geboren. Daar had hij een fietsenreparatiepunt. “Ik heb in Eritrea geen opleiding gevolgd, maar eigenlijk alles in de praktijk geleerd”, zegt Ainalem. Op 24-jarige leeftijd is hij gevlucht en via Italië naar Nederland gekomen. Sinds 2018 woont hij in Dalfsen. 

Via de gemeente Dalfsen kon Ainalem het vak van fietsenmaker weer oppakken; bij KokkieBikes in Lemelerveld. In de werkplaats van de wielerspeciaalzaak werkt Ainalem als volwaardig en fulltime fietstechnicus. Judith Hulsman van KokkieBikes: “We hebben Ainalem in eerste instantie vanuit sociaal oogpunt een werkplek geboden, maar vrijwel direct bleek dat hij een absolute vakman is. Hij heeft zich snel ontwikkeld tot een gewaardeerde en vindingrijke collega, die altijd wel een oplossing weet te vinden.” Ainalem: “Ik ben heel erg blij met mijn werkgever en mijn collega’s. Door hen heb ik veel nieuwe dingen geleerd en kan ik mij nog verder ontwikkelen.”

De kennis en ervaring van een fietstechnicus had Ainalem al toen hij bij KokkieBikes aan de slag ging, maar aan een startkwalificatie ontbrak het nog. Daarom heeft hij een maatwerkprogramma van het Deltion College gevolgd, met als doel een praktijkverklaring te halen. Het traject voor het halen van een praktijkverklaring past bij werkenden en werkzoekenden die praktisch ingesteld zijn. Zij zijn op dit moment nog niet in staat om een mbo-certificaat of volledig diploma te behalen. Het korte programma, dat speciaal voor hen gemaakt is, doorlopen ze bij een door SBB erkend leerbedrijf. Er zijn geen lessen en examens.

Ainalem heeft bij KokkieBikes aangetoond dat hij fietsen afleveringsklaar kan maken, onderhoudsbeurten uit kan voeren en reparaties kan doen. Daarmee heeft hij zijn praktijkverklaring verdiend. Het is de eerste praktijkverklaring die door Deltion College is uitgereikt. “Het was een mooie kans om te laten zien wat ik al kan. De praktijkverklaring is een mooie bevestiging van mijn vakmanschap”, aldus Ainalem.

Ben jij klaar om te netwerken?

Word lid van MKB-Nederland Regio Zwolle en maak deel uit van een netwerk van ruim 220 MKB-ondernemers die in alle mogelijke branches actief zijn binnen onze regio. Wij behartigen niet alleen jouw belangen via een politieke lobby, we organiseren jaarlijks ook diverse bijeenkomsten waar jij als lid bij aanwezig kan zijn. Deze netwerkbijeenkomsten zijn zowel groot- als kleinschalig, maar altijd sterk inhoudelijk, laagdrempelig én inspirerend!