Rabobank lanceert de Energiecoöperatiedesk

Geplaatst op 13-03-2023

Nederland telt steeds meer energiecoöperaties: groepen (buurt)bewoners die de handen ineenslaan en actief aan de slag gaan met duurzame, lokale energie. Dat is goed nieuws! Energiecoöperaties vormen namelijk een belangrijke schakel in het verduurzamen van Nederland. Als bankier van de energietransitie ondersteunt Rabobank steeds meer energiecoöperaties. Dat doen we niet alleen financieel, maar ook door het delen van kennis en ons netwerk. In Midden Oost Nederland lanceren we daarom de Energiecoöperatiedesk. Zo kunnen we de komst van nieuwe zonne- en windparken versnellen. 

Wat is een energiecoöperatie? 

Een energiecoöperatie is een initiatief van (buurt)bewoners, die de handen ineenslaan en aan de slag gaan met duurzame, lokale energie. Bijvoorbeeld door gezamenlijk te investeren in de opwekking van zon- of windenergie.  

Waarom ondersteunt Rabobank energiecoöperaties? 

Als coöperatieve bank voelen wij ons betrokken bij de samenleving. Daarbij richten we ons op een aantal thema’s: de energietransitie, banking4food, duurzaam ondernemen, duurzaam wonen en financieel gezond leven.  

Met de Energiecoöperatiedesk willen we bijdragen aan het versnellen van de energietransitie. Daarnaast sluiten we hiermee aan bij het klimaatakkoord: hierin is afgesproken dat bij opwekking van duurzame energie op land (zonneparken en windmolens) burgers voor minstens de helft moeten kunnen profiteren van het project.  

Wat is de Energiecoöperatiedesk? 

Met hun kennis en kunde helpen de adviseurs van de desk initiatiefnemers (en coöperaties die toe zijn aan de volgende stap) op weg. Is men net begonnen en wil men hulp bij het openen van een rekening of het afsluiten van een verzekering? Of is men al zover dat men behoefte heeft aan een financiering? Dan ben je bij onze collega’s van de desk aan het juiste adres. Zij hebben tevens inzicht in nieuwe ontwikkelingen én zien welke stappen andere partijen zetten. De energiecoöperaties hebben dus voortaan één duidelijk loket voor al hun vragen.   

We helpen energiecoöperaties (verder) op weg, door:  

  • Te helpen bij het openen van een rekening 
  • Het bieden van financieringsmogelijkheden en verzekeringen  
  • Het delen van kennis en inzichten 
  • Het delen van een netwerk  
  • Het organiseren van informatie- en inspiratiesessies 
  • Door te verwijzen naar andere partijen 

Wat doen we nog meer?   

Naast het informeren en adviseren van energiecoöperaties, organiseert Rabobank ook bijeenkomsten zoals het Energiecafé: een laagdrempelige, informele bijeenkomst waar we kennis delen met iedereen die hier graag meer over wil weten. Wie dieper in de materie wil duiken, kan deelnemen aan een masterclass.  

 
Meer weten?  

Neem contact op via: Energiecooperatiedesk.MON@rabobank.nl

Ben jij klaar om te netwerken?

Word lid van MKB-Nederland Regio Zwolle en maak deel uit van een netwerk van ruim 220 MKB-ondernemers die in alle mogelijke branches actief zijn binnen onze regio. Wij behartigen niet alleen jouw belangen via een politieke lobby, we organiseren jaarlijks ook diverse bijeenkomsten waar jij als lid bij aanwezig kan zijn. Deze netwerkbijeenkomsten zijn zowel groot- als kleinschalig, maar altijd sterk inhoudelijk, laagdrempelig én inspirerend!