Krimp Nederlandse economie baart zorgen

Geplaatst op 23-05-2023

Bijdrage van MKB Nederland

De nieuwe cijfers van zowel het CBS als ABN AMRO over de Nederlandse economie baren zorgen, vinden MKB-Nederland en VNO-NCW. Met een krimp van 0,7 procent in het eerste kwartaal doet Nederland het slechter dan andere EU-lidstaten, die over het algemeen niet krompen of zelfs groeiden. ‘Dat drukt ons met de neus op de feiten.’

Volgens eerste CBS-berekeningen is de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,7 procent geslonken ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. Toen steeg het nationaal inkomen nog met 0,4 procent. Gisteren bleek ook al dat de industrie in ons land blijft krimpen, terwijl deze sector juist sterk het wel en wee van onze economie bepaalt (voor circa 20 procent) en cruciaal is voor onze concurrentiekracht en strategische autonomie.

Export gedaald

MKB-Nederland en VNO-NCW zien meerdere zorgpunten in de nieuwe cijfers. Zo is het vooral de overheid die volgens het CBS de groei op peil houdt. De voor Nederland belangrijke export daalde met bijna 2 procent en de investeringen stagneren. Op de langere termijn tast dat onze welvaart aan. De combinatie van een hoge rente, aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt en teruglopende consumptie doet zich inmiddels in vele sectoren voelen.

Waakzaamheid op zijn plaats

De lonen stijgen ondertussen flink en waar dat kan, moet dat ook, aldus de ondernemersorganisaties. Toch is waakzaamheid hier steeds meer op zijn plaats, vinden MKB-Nederland en VNO-NCW. Met een gemiddelde van 7,5 procent kwamen de cao-loonafspraken in april opnieuw boven het niveau van de inflatie uit. In navolging van DNB-president Knot wezen de ondernemersorganisaties al eerder op het gevaar van een haasje over van lonen en prijzen. Volgens ABN AMRO stijgen de loonkosten inmiddels ook harder dan ooit. In totaal zien ondernemers hun loonkosten dit en volgend jaar met zo’n € 17 miljard stijgen.

Balans bewaken

Voor MKB-Nederland en VNO-NCW komen de economische cijfers niet onverwacht, maar is het ‘slecht nieuws’ nu juist van ondernemers veel investeringen worden verwacht, zoals in verduurzaming. ‘Door de optelsom van aanhoudend hoge inflatie, oplopende rente kosten en de noodzakelijke investeringen die bedrijven moeten doen, is het belangrijk met elkaar de balans te bewaken en de economie weer op koers te krijgen.’

Ben jij klaar om te netwerken?

Word lid van MKB-Nederland Regio Zwolle en maak deel uit van een netwerk van ruim 220 MKB-ondernemers die in alle mogelijke branches actief zijn binnen onze regio. Wij behartigen niet alleen jouw belangen via een politieke lobby, we organiseren jaarlijks ook diverse bijeenkomsten waar jij als lid bij aanwezig kan zijn. Deze netwerkbijeenkomsten zijn zowel groot- als kleinschalig, maar altijd sterk inhoudelijk, laagdrempelig én inspirerend!