Bijdrage van ArboNed Zwolle
Laat werkstress niet omslaan in verzuim
Werken is gezond en werkdruk is niet per se slecht. Sterker nog: we hebben werkdruk nodig om prestaties te leveren. Maar wat als de spanning te groot wordt en gezonde werkdruk omslaat in ongezonde werkstress? Dat kan leiden tot verzuim van je medewerkers. ArboNed geeft tips om dat te voorkomen.
Onze prestaties en gezondheid kunnen lijden onder werkstress. Want ga maar na: bijna een kwart van alle verzuimdagen wordt veroorzaakt door stressgerelateerde klachten. Verzuim door stress kan lang duren. Medewerkers met overspannenheid zijn gemiddeld 235 dagen uit de roulatie. De impact is enorm: een dag verzuim kost je gemiddeld €315,- en collega’s die het werk moeten overnemen kunnen extra werkdruk voelen. Juist in deze tijden van een krappere arbeidsmarkt heb je jouw medewerkers hard nodig.
Zorg ervoor dat de batterij is opgeladen
Het goede nieuws is dat je als werkgever werkstress kunt verminderen. Bijvoorbeeld door op tijd signalen te herkennen en op te pakken. Kijk daarbij naar je medewerkers als een batterij. Ze kunnen leeglopen door werkstress en opladen wanneer ze voldoende werkplezier en balans ervaren. Bijvoorbeeld wanneer je ervoor zorgt dat je medewerkers resultaten kunnen halen, invloed in hun werk hebben en het gevoel hebben echt onderdeel uit te maken van je bedrijf.
Hoe kun je uitval door werkstress voorkomen?
Als werkgever kun je een belangrijke rol bij het opladen van de batterij van je collega’s en zo voorkomen dat ze uitvallen door werkstress. ArboNed helpt je hier graag bij op een manier die het best bij jouw bedrijf past:
- Zelf doen: hoe herken je werkstress? Hoe kun je werkstress effectief aanpakken? Hoe voer je het gesprek met medewerkers over een te hoge werkdruk? In de praktische gids en webinar van ArboNed vind je tips en handvaten.
- Samen doen: heb je ondersteuning en coaching nodig bij het zorgen voor een gezonde werkdruk in je bedrijf? Zet dan via Mijn Organisatie-expert de arbeids- en organisatiedeskundige van ArboNed in en voorkom dat medewerkers uitvallen door werkstress.
- Laten doen: ervaren je werknemers een te hoge werkdruk en/of hebben ze te maken met privé problemen? Dan lopen ze het risico dat het lijntje breekt en ze (langdurig) uitvallen door psychische klachten. De bedrijfsmaatschappelijk werker coacht je werknemers en helpt ze op weg.
Meer weten?
Wil je meer weten over het effectief aanpakken van werkstress? Neem dan een kijkje op de webpagina van ArboNed.