Ondernemersklimaat

Geplaatst op 18-03-2024

Column Jelle Weever

ONDERNEMERSKLIMAAT

Afgelopen week presenteerde informateur Kim Putters zijn eindverslag. Ik ben blij dat er stappen worden gezet, maar een nieuw kabinet is er nog lang niet. Voor het land is een stabiel kabinet dat op draagvlak kan rekenen essentieel. Het land loopt vast en dat vraagt daadkracht. Voor MKB-Nederland springen het ondernemersklimaat, netcongestie, woningbouw en stikstof in het oog. Aan het eerste punt wijd ik deze column.

Het gevaar dat een bedrijf als ASML nieuwe investeringen niet meer in eigen land wil doen vanwege het verslechterde ondernemersklimaat, houdt Den Haag (gelukkig) bezig. Dit is zorgwekkend omdat veel mkb (familie)bedrijven afhankelijk zijn van grote bedrijven. Den Haag moet zich óók veel nadrukkelijker bezighouden met het ondernemersklimaat voor die andere 99 procent van het bedrijfsleven; het MKB. Die bedrijven zullen en kunnen niet zo snel vertrekken, maar je kunt ze wel laten ‘verrekken’, met alle regels en wetten waarmee ze vanuit de overheid worden opgezadeld.

Regeldruk is zo’n dossier waar MKB-Nederland al jaren aandacht voor vraagt. Recent waren we met een groep ondernemers in Den Haag. Ik hoorde daar dat er nu wel redelijk oog voor is. Er zitten relatief veel echte ondernemers in de Kamer, dat geeft moed. Daarbij zijn de afgelopen maand veel moties aangenomen waarmee de Tweede Kamer de regeldruk voor ondernemers wil indammen.

Het wetsvoorstel ‘toezicht gelijke kansen bij werving en selectie’ ligt nu in de Eerste Kamer. Het is nog niet zeker dat dit voorstel het gaat halen. Ook daar is kritiek op de uitvoering en administratieve last van de wet die discriminatie bij sollicitaties moet voorkomen. Het doel is goed, maar de wet een papieren tijger.

Een ander voorbeeld waar het misgaat voor het ondernemersklimaat in het MKB, is de discussie rond het wettelijk minimum loon (WML). MKB-Nederland pleit voor verlaging van belasting- en premiedruk in plaats van het weer verhogen van het WML. De lasten van wéér een verhoging zijn nauwelijks meer te dragen voor ondernemers en er is een effectievere manier om werknemers erop vooruit te laten gaan. Voor ondernemers is het wel een keer klaar, temeer omdat zij met die WML-verhogingen (+30 procent) bijna het dubbele betalen van wat de werknemer netto overhoudt.

Ik ben niet enorm optimistisch gestemd dat het ondernemersklimaat sterk zal verbeteren, maar er is hoop. De kloof blijft echter groot. Ministers of Kamerleden begrijpen de essentie van ondernemen vaak nog niet. Zo moet soms nog uitgelegd worden dat winst geen vrije cashflow is of inkomen voor een ondernemer.

Ik kan me wel voorstellen dat u als lezer van deze column het lastig vindt te begrijpen wat ondernemerschap precies inhoudt. MKB-Nederland heeft een mooi lezenswaardig simpel boekje gemaakt waarin dit wordt toegelicht. Deze kunt u inzien via onderstaande link. Veel leesplezier!

https://mkbregiozwolle.nl/wp-content/uploads/2024/03/mkb-nederland_-dit_is_ondernemen_in_het_mkb-1-1.pdf

Jelle Weever

Voorzitter MKB-Nederland Regio Zwolle

DGA Weever bedrijven

Ben jij klaar om te netwerken?

Word lid van MKB-Nederland Regio Zwolle en maak deel uit van een netwerk van ruim 220 MKB-ondernemers die in alle mogelijke branches actief zijn binnen onze regio. Wij behartigen niet alleen jouw belangen via een politieke lobby, we organiseren jaarlijks ook diverse bijeenkomsten waar jij als lid bij aanwezig kan zijn. Deze netwerkbijeenkomsten zijn zowel groot- als kleinschalig, maar altijd sterk inhoudelijk, laagdrempelig én inspirerend!