Twee Zwolse startups in top 50 ondernemende talenten van Nederland door FD

Geplaatst op 27-02-2024

Bijdrage van ZWINC

Bij innovaties, technologische doorbraken en revolutionaire uitvindingen denk je al snel aan Sillicon Valley, of -iets dichter bij huis- hippe Amsterdamse startups. Maar wist je dat er in Zwolle ook flink geïnnoveerd wordt? Donderdagavond werden zelfs twee Zwolse ondernemers door het FD uitgeroepen tot de top 50 meest veelbelovende talenten van Nederland. Allebei uit de koker van de Zwolse incubator ZWINC. 

Bas-Jan Hoogenberg van Bondus en Olivier Gossink van Shelduck.co zijn de twee gelukkigen wie de eer toekomt. Hoogenberg heeft samen met zijn compagnon Sven Eijpe een nieuwe productiemethode ontwikkeld voor een ‘lab-on-a-chip’.  Hierdoor kunnen complexe medische zelftests, die zelfs ziektes als kanker kunnen opsporen, straks veel eenvoudiger worden geproduceerd en toegepast. Dit kan een ware medische doorbraak betekenen. En dat gewoon uit Zwolle.

Eerste biobased 3D-printer op meubelformaat
De doorbraak van Gossink ligt in de hoek van circulariteit. Hij heeft namelijk de eerste 3D-printer ontwikkeld die biobased materiaal kan printen op meubelformaat. Dit opent de deur voor meubelmerken om heel eenvoudig stoelen, tafels en andere meubelstukken te produceren van materialen zoals paprikastengels en zelfs koeienmest (en daar zit geen luchtje aan). Zijn bedrijf Shelduck.co pleit er dan ook voor om van biobased produceren de standaard te maken. Zijn techniek maakt dit schaalbaar en toegankelijk.

ZWINC: broedplaats voor maakindustrie en IT
Beide uitvinders komen uit de koker van incubator ZWINC. Een broedplaats voor de maakindustrie en IT, zónder commercieel belang. De incubator is namelijk ontstaan vanuit Hogeschool Windesheim, gemeente Zwolle en provincie Overijssel, met als doel de innovatiekracht in Regio Zwolle te vergroten en ondernemers te helpen om met hun vernieuwende en onderscheidende ideeën de wereld vooruit helpen. 

Ruimte om te experimenteren 
Dit werpt zijn vruchten af, want beide verkozen talenten geven aan dit niet bereikt te hebben zonder ZWINC. Gossink was dan niet eens gestart: “Het risico was te groot. Ik had geen idee of mijn idee in de praktijk zou werken. Maar nu kon ik gebruik maken van een goede testprinter, een betaalbare werkplek en coaching. Ik kreeg letterlijk en figuurlijk de ruimte om te experimenteren en mijn idee te valideren.”

Voor Hoogenberg zit het hem met name in coaching, het netwerk en de community. “ZWINC helpt denk ik de periode overbruggen waarin veel startups doodbloeden, wanneer je nog geen klanten hebt. Het succes van anderen die net een stap verder zijn motiveert om zelf ook door te zetten.”

Ben jij klaar om te netwerken?

Word lid van MKB-Nederland Regio Zwolle en maak deel uit van een netwerk van ruim 220 MKB-ondernemers die in alle mogelijke branches actief zijn binnen onze regio. Wij behartigen niet alleen jouw belangen via een politieke lobby, we organiseren jaarlijks ook diverse bijeenkomsten waar jij als lid bij aanwezig kan zijn. Deze netwerkbijeenkomsten zijn zowel groot- als kleinschalig, maar altijd sterk inhoudelijk, laagdrempelig én inspirerend!